Kortkommandon för att backa och spola fram i spelaren
Det verkar som jag nu kan backa i webbläsarens historik genom Alt+vänsterpil utan att spelaren backar 15 s samtidigt.
Är det en avsiktlig åtgärd från Sveriges Radio att vänsterpil som kortkommando för att backa i spelaren inte är aktivt längre?
Hur planerar ni att stödja kortkommandon för spelaren framöver?
Är det en avsiktlig åtgärd från Sveriges Radio att vänsterpil som kortkommando för att backa i spelaren inte är aktivt längre?
Hur planerar ni att stödja kortkommandon för spelaren framöver?
Följ inlägget
2
följare
Det är avsiktligt. En kollega förklarar:
Att detta sker just nu beror även på att gamla och nya webben behöver ha samma kortkommandon, annars blir det otroligt svårt att navigera mellan nya och gamla. Nu har vi i princip bara kortkommandon för Play/Pause och för att ändra volymen:
Tillgänglighet - Support - hjälpsidor | Sveriges Radio Eftersom kortkommandon första hand är är en tillgänglighetsfråga, väger den återkoppling vi från synskadade och rörelsehindrade lyssnare (och från deras intresseorganisationer) tungt och vi är öppna för att återinföra kortkommandon i spelaren vid behov. Dessa vill vi i så fall bygga så att de inte stör ut andra kommandon.
Jag har föreslagit det tidigare, men ni kan väl införa samma kortkommandon som används i Youtube. Det blir ju mycket enklare för användaren om man följer en etablerad praktik som många redan är vana vid. Google borde väl ha någorlunda koll på sådant som tillgänglighet eftersom de bygger webbläsare, även om de iofs. ofta är dåliga på att anpassa kortkommandon för svenska tangentbord där döda tangenter och AltGr krånglar till det.
- J (bakåt 10 s)
- pil vänster (bakåt 5 s)
- K (paus)
- pil höger (framåt 5 s)
- L (framåt 10 s)
Keyboard shortcuts for YouTube - YouTube HelpJag har irriterat mig på det här ett tag, men nu när jag blev nyfiken på en startad tråd om Melodikrysset blev det ju återigen väldigt uppenbart hur uselt det är att inte kunna hoppa fram och tillbaka på ett vettigt sätt.
Som jag skrev ovan, väger återkoppling från funktionsnedsatta och deras intresseorganisationer extra tungt i denna fråga. Jerry och Henrik (den senare är sakkunnig inom bland annat digitalisering och IT-hjälpmedel på Synskadades riksförbund) har framfört önskemål om att kortkommandon för att backa/spola framåt bör återkomma.
Jag frågade dem vad de anser om att använda samma kortkommandon som Youtube, alltså Johannes förslag. Henrik tycker att det är ett bra förslag. Microsoft har exempelvis samma kommandon (men med tillägg av alt-tangent) i sin spelare i Teams, så det tycks vara en "de facto-standard". Jag har framfört detta till berörda kolleger.
Navigera med tangentbordet
Jag vet inte om det underlättar för dig, men du kan styra spelaren med tangentbordet, trots att du inte kan göra det med kortkommandon typ Alt+högerpil:
- Markera önskad knapp i spelaren
- Interagera med Enter
- Navigera mellan spelarens knappar (backa 15 sekunder, play/paus, skippa 15 sekunder) med Tab och Alt+Tab.
För att spola framåt 10 x 15 sekunder markerar du alltså knappen "skippa 15 sekunder" och trycker på enter tio gånger.Majoriteten ointressant? Jag måste ha varit otydlig. Majoriteten av våra lyssnare är nog intressant, men förmodligen ointresserad av frågan. Det är endast en liten del av lyssnarna som använder kommandon och exempelvis har märkt den konflikt mellan "backa i webbhistorik" och "spola i ljudet" som Johannes skrivit om. Majoriteten av våra lyssnare har därmed inte heller märkt att flera av våra kommandon nyligen försvann.
Två minoriteter
Vad minoriteter anser är förstås också relevant. De synpunkter vi har fått in vill jag grovt dela in i två grupper av behov:
- Lyssnare med särskilda behov som inte kan interagera med musklick
- Lyssnare som föredrar att interagera utan att använda musen
Att återkopplingen från synskadade och rörelsehindrade lyssnare väger tyngre betyder inte att annan återkoppling är ointressant, så tack, Martin, för att du skrev att även du tycker att detta är viktigt. Till att börja med är tillgänglighet för lyssnare med särskilda behov viktigt, men det är ytterst sällan som tillgänglighet för exempelvis synskadade står i motsättning till behoven hos seende. Tvärtom brukar det som är mer eller mindre nödvändigt för personer med särskilda behov, som att följa standarder, vara bra även för lyssnare med "vanliga behov".Hjälp mig att förstå vad du menar med "återkommande resonemang". Har du fler exempel på att Sveriges Radio har motiverat försämringar (eller frånvaron av förbättringar) med att det är en tillgänglighetsfråga?
I vårt nuvarande sändningstillståndfinns det formuleringar om både funktionshindrade och minoriteter. Här inledningen av paragrafen om tillgänglighet för funktionsnedsatta: Att vi ska fungera väl för funktionsnedsatta är alltså grundläggande, men självfallet är det viktigt att det fungerar för alla.
- Förutom att du kan interagera med spelaren med hjälp av Enter-tangenten, så går det att interagera med mellanslag.
- För att spola längre än 15 sekunder, håll inne mellanslagstangenten eller Enter.
Hoppas att det underlättar!