Rätt tid
Varför är sveriges radio dryga minuten efter Danmarks radio. Alltid!
Danmarks radio stämmer med t.ex. min iPhone men Sveriges radio ligger alltid en minut efter på t.ex nyhetstidpunkterna.
Danmarks radio stämmer med t.ex. min iPhone men Sveriges radio ligger alltid en minut efter på t.ex nyhetstidpunkterna.
Följ inlägget
2
följare
Det här "problemet" har uppmärksammats en del med tv när det har varit mästerskap som många tittar på. Då har de som tittat via konventionell utsändning vrålat t ex när det har blivit mål före de som har tittar via någon strömningstjänst, av samma skäl.
Orsaken är bl a att dataströmmen behöver en buffert, som kan vara olika stor. T ex "en stor amerikanskägd videotjänst på Internet" har så att den som gör en live-sändning kan välja prioritering. Väljs låg latens/fördröjning så ökar risken för att det blir problem och strömmen stannar, hackar o dyl. Sedan går detta även att påverka i viss mån med teknikval osv, förstås.
Ni har rätt båda två. Martin har helt rätt i att det, i de allra flesta sammanhang, är en fördröjning på omkring 20 sekunder, men Rene har rätt i att det finns en del lyssning som baseras på äldre teknik där det kan vara en eftersläpning på en minut och till och med längre.
Detta gäller i synnerhet vår sajt i webbläsaren Opera och i webbläsaren Firefox på datorer, som använder en äldre version av vår spelare.
Även internetradion och fristående spelare som VLC använder de ljudströmmar som ligger långt efter, utom på kanalerna Radioapans Knattekanal, P2 och P4 Plus där vi har gått över till en ny teknik. (Alla internetradior har dock ännu inte övergått till denna nya teknik ännu.) Inom en snar framtid kommer alla kanaler att byta till denna nyare teknik med mycket kortare fördröjning.
Jag har supermodern teknik dels hemma, dels i iPhone och dels i Teslan.
Jag lyssnar mycket på Danmarks P8 Jazzkanalen och Sveriges P1 och P2. Klockorna i Teslan och iPhone visar alltid på sekunden samma tid.
När Danmark annonserar att klockan är jämn timme och det blir nyheter är både iPhone och Teslan helt överens med den danska tiden.
När Sveriges Radio - i P1 eller P2 - annonserar helt timme och nyheter eller programbyte är skillnaden alltid ca 1 min och 15 sek efter både Teslas klocka och iPhone.
Jag använder Safari på en MacBook pro av senaste modell, Naim streamer och Teslans Infotainmentsystem.
OBS detta är inga teoretiska eller tekniska resonemang utan enkel faktagranskning.
Det här är inget stort problem - bara nyfikenhet.
Nu var det just FIrefox på dator jag kontrollerade mot, förutom appen på Android. Jag har för mig att jag har nämnt det förut, även om jag kan inbilla mig, att jag inte alls har någon extra lång fördröjning i Firefox.
Varför förväntas just Opera ha lång fördröjning? Den är ju baserad på Chromium sedan länge, precis som Chrome och senare versioner av Edge. Jag har dock inte prövat och tänker inte göra det heller eftersom jag inte har den installerad. På den tiden Opera använde sin egen Presto brukade jag använda det som huvudwebbläsare, även om man behövde ha reserv för dåliga sidor, men sedan hände det ju saker både med företaget bakom och med själva webbläsaren.
@Rene
Fast här är "modern teknik", som i att köra över Internet, snarare en nackdel jämfört med "gammal teknik" som i marksänd radio...
Sedan prövade jag just DR P8 i webbläsaren och fördröjningen är ungefär som SR (för mig då), så vad du har för magiska prylar vet jag inte. 😀 Jag kan dock minska fördröjningen till ungefär 10 sek genom att tvinga fram markören manuellt, så att det blir stopp och buffring. Dock går detta sådär i praktiken, för det slutar gärna med att bufferten tar slut och då växer den sedan i längd. Det finns andra saker som skiljer lite, men både DR och SR verkar hämta små "ljudfiler" vartefter som *.ts (mp2t).
Nu har jag testat även på iPad Pro M1 med SR-appen och det är inte 1+ min där heller, utan jag får ungefär som webbläsare på Windows eller appen på Android. Möjligen blev det några sekunder mer än vad jag brukar ha, men det kan ha varit slumpen.
Eftersom vi är mitt uppe i ett teknikskifte och olika kanaler använder olika teknik, är frågan om fördröjning just nu ännu rörigare än vanligt. Åtta kanaler har nu gått över till en nyare teknisk lösning, medan de övriga successivt går över inom kort. Jag återkommer om detta senare, när vi har skiftat över helt till den nya tekniken. Stödet för HLS i olika webbläsare behöver jag sätta mig in i på nytt. Kanske används inte fallback-spelaren längre, utom i en del äldre webbläsare? Det verkar åtminstone som om de webbläsare som inte har inbyggt HLS-stöd kan spela våra ljudströmmar ifall de har stöd för Media Source Extensions, vilket numera både Opera och Firefox har.
HLS | Can I use... (Support tables)
Jag tar det vidare till de kolleger som förstår sig på den delen av tekniken!