Välja hastighet på program på webben

När kommer möjlighet att ändra hastighet vid lyssning på program (inte poddar) som läggs ut på hemsidan på webben? SVT har ju det och är mycket användbart!!! Jag har ivf inte hittat någon inställning för det.
Alf

Kommentarer

  • Hej Alf!
    Det stämmer att vår hemsida idag saknar möjlighet att välja annan uppspelningshastighet och det är förstås en brist. Jag påminner de kolleger som prioriterar i vilken ordning vi förbättrar sajten framöver om detta behöv.

    Tack för att du vill hjälpa oss att förbättra hemsidan! (I appen SR Play för surfplattor och mobiler finns det möjlighet att ändra uppspelningshastighet.)
    Annika Webbmaster
  • Tack, hoppas snart! Men jag hittar inget om hastighet i SR Play i mobilen, bara kvalitet!
    Alf
  • Du ändrar det direkt i själva spelaren.

    Nertill i appen finns det en ljudspelare. Den är ett fält med en knapp för play/paus där det står vad du lyssnar på eller senast har spelat. Tryck på denna spelare (fast inte just på knappen för play/paus) så öppnas en större version av spelaren. Där finns det en "hastighetsmätare" nere i vänstra hörnet, se bild. Tryck på den och välj hastighet!


    Tack för att du fick mig att inse att vi självfallet borde ha möjlighet att ändra detta även under inställningarna på Min sida!

    Idag är det säkert många som förväntar sig att de ska kunna ändra tempot där, och därför utgår från att den möjligheten saknas. Vi har även många lyssnare som, i likhet med Marita här, råkar ställa in fel hastighet och sedan inte hittar hur de återställer den. Om reglaget även fanns på Min sida, så skulle många kunna lösa detta snabbare, utan att behöva kontakta supporten!
    Annika Webbmaster
  • Här kommer nästa person som önskar att man kan ändra hastighet vid uppspelning på websidan! Att först ladda ner ljudfilen och sen spela upp i spelare med hastighetsreglage är lite omständigt...
    H
  • Tack, vi förstår värdet i detta!

    Under en rätt lång tid framöver kommer vår webbplats att präglas av att vi byter ut äldre tekniska lösningar, bland annat själva ljudspelaren, mot nyare teknik. Under den period vi inför de nya lösningarna kommer vi tyvärr att inte kunna göra så många andra förändringar, både för att vi inte vill lägga resurser på teknik som ska försvinna och för att det blir svårare att växla över till den nya tekniken om det finns fler "lokala inställningar" att ta höjd för.

    När vi väl har den nya tekniken på plats, hoppas och tror vi att utvecklingen kommer att gå mycket snabbare, och bland de förbättringar vi då kommer att se över, finns förslaget om flexibel uppspelningshastighet med.
    Annika Webbmaster
  • OK, har ni någon aning om när ni kommit så långt att ni kan börja utveckla i det nya? Eller det kanske skulle gå snabbare för mig att själv utveckla något med hjälp av ert API. Jag har redan utvecklat en del för sommar/vinter-programmen. Men då kommer kanske API:et också att ändras?
    H
  • Att först ladda ner ljudfilen och sen spela upp i spelare med hastighetsreglage är lite omständigt...
    Jag vill förtydliga detta, eftersom "spelare med hastighetsreglage" skulle kunna tolkas som den spelare från mobilappen SR Play som syns på bild i mitt tidigare svar. I SR Play går det att ändra hastighet medan man lyssnar och det är lika enkelt att lyssna i ett annat tempo som det är att lyssna i normal hastighet.

    Om man vill lyssna från en dator går det däremot inte att byta tempo på vår hemsida. För många program kan man ladda hem avsnitt och spela upp dem med hjälp av annan programvara där det finns flexibel uppspelningshastighet. Omständligt men en fungerande metod, alltså.
    OK, har ni någon aning om när ni kommit så långt att ni kan börja utveckla i det nya? Eller det kanske skulle gå snabbare för mig att själv utveckla något med hjälp av ert API. Jag har redan utvecklat en del för sommar/vinter-programmen. Men då kommer kanske API:et också att ändras?
    Bra frågor, som jag saknar svar på och där kanske inte heller mina kolleger kan svara säkert, men ändå kan svara tydligare än jag. Jag försöker ta reda på detta och återkommer!
    Annika Webbmaster
  • Hej igen!

    Om "bytet av teknik på webben" (svar jag hoppas att många kan få ut något av)
    OK, har ni någon aning om när ni kommit så långt att ni kan börja utveckla i det nya?
    Bakom kulisserna håller mina kolleger på att utveckla för fullt, men än så länge märks det inte på hemsidan. Däremot är det ett par vyer i mobilapparna som baseras på den nya tekniken. Hemsidan och apparna ska nämligen baseras på samma kod i högre grad än idag.

    En ny webbspelare kommer förhoppningsvis i början av 2025, och kommer att användas när man lyssnar direkt på kanaler. I samband med det kommer samlingssidan för alla kanaler att gå över till ny teknik.

    Den äldre webbtekniken kommer att ligga kvar på de flesta av våra sidor, så vi kommer att leva med dubbla spelare under en period, vilket tyvärr även kommer att leda till att ljudet pausas om man växlar mellan två sidor som byggts med olika teknik. Jag hoppas och tror att det inte blir så störande.

    Successivt kommer sedan allt fler sidor att förnyas och till sist, jag tantgissar att det är om ett år eller så, har vi bytt ut hela sverigesradio.se mot en "ny webb" som är mer flexibel.

    Om webbutveckling, riktat till H och andra med intresse för programmering
    Eller det kanske skulle gå snabbare för mig att själv utveckla något med hjälp av ert API.
    Är det specifikt en spelare som kan spela upp våra program i annan hastighet du vill få, så går det nog snabbare att koda något själv (för dig som kan) än att vänta på att vi först ska bli helt klara med den nya spelaren även för efterhandslyssning och därefter eventuellt införa hastighetsval i den.
    Men då kommer kanske API:et också att ändras?
    Ja, både det interna API:t vi hittills har använt och vårt öppna API behöver moderniseras, bland annat för att domänmodellen är föråldrad. Det betyder att den som använder detta API, vilket alltså även vi själva gör idag i princip (vårt interna API och det öppna är snarlika), måste skriva onödigt komplex kod istället för att direkt få rätt data från API:t.

    I samband med vi själva går över till en modernare version, är det lämpligt att vi släpper en ny version av det publika API:t. Detta är i och för sig inget jag, eller den kollega jag har pratade med, kan lova, men för det första är det relativt lätt att göra, då det är i det närmaste är samma kod som görs tillgänglig publikt, och för det andra finns det stora nackdelar med att ha två parallella API:n. Det finns helt enkelt ingen vits med att uppdatera internt men ha kvar ett föråldrat API externt.

    Samtidigt behöver vi förstås ha parallella API:n under en rätt lång övergångsperiod, så om du bygger en webbspelare med det befintliga API:t så lär den kunna tuffa på under en lång period framöver. (Och om den skulle få problem, så vet du hur du når supporten ...)
    Annika Webbmaster
  • Utmärkt! Tack för snabbt och detaljerat svar!
    H
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.