Öppenhet som standard
Att trassla ihop data och applikation är ett steg bakåt i utvecklingen.
Att ni inte kan förstå på Sveriges Radio hur ineffektivt och destruktivt det är för samhällsutvecklingen.
Ni tar efter de dåliga sakerna i marknadsekonomin, att alla ska bygga varsina mediokra appar och system och upprepa samma misstag, för att skapa vallgravar och låsa in konsumenterna till sin egen verksamhet med information och data som gisslan.
Nationella principer för att tillgängliggöra information > Öppenhet som standard | Digg
Att ni inte kan förstå på Sveriges Radio hur ineffektivt och destruktivt det är för samhällsutvecklingen.
Ni tar efter de dåliga sakerna i marknadsekonomin, att alla ska bygga varsina mediokra appar och system och upprepa samma misstag, för att skapa vallgravar och låsa in konsumenterna till sin egen verksamhet med information och data som gisslan.
Nationella principer för att tillgängliggöra information > Öppenhet som standard | Digg
Följ inlägget
2
följare
Johannes inlägg låg i en tråd om just poddar där vi på Sveriges Radio får frågor och kritik kring att vi dragit gjort ett fåtal titlar helt eller delvis otillgängliga via podd-rss:
Behåll era poddflöden för Sommar i P1 med flera!
Även om det är få program, så är det märkbart, eftersom vi har valt ut program med många trogna lyssnare.
Tråden är lång och därmed svår att ta till sig, inte minst för dem på Sveriges Radio som kritiken riktas till, vilket gör att jag har sammanställt de viktigaste synpunkterna här:
Lyssnares kritik mot att program blir "SR-exklusiva"
Frågan om öppenhet är dock bredare än frågan om poddflöden, vilket är anledningen till att jag valde att skapa en ny tråd av detta. Jag stängde även en tidigare tråd om samma ämne:
Sveriges Radio och öppen källkod
Ett försök att lösa det problemet är att dra tillbaka möjligheten att lyssna på delar av vårt innehåll via tredjepartsplattformar genom att inte släppa visst innehåll via poddflödet eller att publicera dem den vägen senare än vad de publiceras i våra egenutvecklade tjänster. Vår förhoppning är att många lyssnare ska följa efter innehållet och komma till de plattformar vi själva utvecklat och ansvarar för (SR Play, www.sverigesradio.se och ett par tjänster till). Eftersom Sveriges Radio alltid har haft innehåll som, av upphovsrättsliga skäl, är bundet till våra egna tjänster, är utvecklingen av egna appar och en egen webbplats inte en efterapning av kommersiella aktörer, utan något vi haft sedan länge. Skillnaden nu är att vi väljer att vissa titlar är "SR-exklusiva", trots att det inte behövs av upphovsrättsliga skäl, utan är ett frivilligt val.
De avsnitt vi valt att hålla exklusiva av strategiska skäl skiljer sig något från de avsnitt som måste vara exklusiva för att vi ska följa lagen:
- Vi erbjuder dessa "strategiskt begränsade" avsnitt för nedladdning
- De ligger ute så länge vi vill, till skillnad från de musikprogram, drama och uppläsningar som vi måste radera efter en tid
Jag illustrerar detta med avsnitt från tre av dagens morgonprogram:- P1 Morgon har går att komma åt i externa tjänster eftersom avsnittet publiceras i poddgflödet. Avsnittet går även att ladda ned manuellt från vår hemsida och är tillgängligt "länge". (Vi har vacklat i hanteringen av P1 Morgon och raderade poddarna efter en viss tid, men sedan hösten 2023 verkar de ligga kvar):
- Klassisk morgon som av upphovsrättsliga skäl endast går att lyssna på under 30 dagar i våra egna tjänster:
- Morgonpasset i P3 finns i två versioner. En med musik som försvinner efter 30 dagar och enbart nås från våra egna tjänster, och en nedklippt version som ligger ute "för alltid", men av strategiska skäl valt att inte erbjuda som podd. För att lyssna behöver man använda våra tjänster. Avsnittet går att ladda ned manuellt från vår hemsida:

Givet de begränsningar som vi själva har satt upp genom att inte erbjuda avsnitten som podd, försöker vi alltså göra det så tillgängligt vi kan. Att vi lagt den typen av begränsningar på delar av innehållet är helt enkelt för att vi försöker navigera oss fram i en rätt knepig situation.P1 Morgon 21 februari 2025 - P1 Morgon | Sveriges Radio
En riktigt klassisk fredag 21 februari 2025 - Klassisk morgon | Sveriges Radio
Sissela Kyle, David är pantad och tonårsposters vi minns 21 februari 2025 - Morgonpasset i P3 | Sveriges Radio
(Måndagarnas avsnitt av Morgonpasset publiceras i poddflödet.)
Hoppas att det ger en lite tydligare bild av hur vi resonerar! Jag tror att många av oss förstår detta, men inte kan komma på ett smartare sätt lösa ett problem: att en stor del av våra lyssnare tar del av vårt innehåll via tredjepartsplattformar som Spotify och Tunein. Att i alltför stor utsträckning vara beroende av andra aktörer för att nå ut med vårt innehåll skapar en sårbarhet som vi vill undvika.
När det gäller att härma kommersiella aktörer syftar jag heller inte på utvecklingen av egna appar och webbplatser, utan på kontrollerad distribution som är något som drivs av kommersiella och upphovsrättsliga intressen. Sveriges Radio verkar uppleva ett behov av att kontrollera distributionen även av andra skäl där det inte är avtalsmässigt eller rättsligt påkallat. Sedan tycker jag också det är fel att använda skattemedel för produktion av immaterialla tillgångar där avtalen inte inbegriper äganderätt till producerat innehåll. Tyvärr verkar det mycket vanligt med denna rättsliga snedfördelning i offentlig upphandling.
Samma med t ex TuneIn. Om lyssnare har fått in en vana vid att lyssna på oss via den tjänsten, så blir vi väldigt beroende at att allt fungerar som det ska där, och det är ett beroende vi ser som problematiskt. Det stämmer. Bakgrunden till detta beskriver vår programdirektör Sofia Wadensjö Karén här:
Sommar i P1 och Morgonpasset i P3 endast i Sveriges Radios egen app Här får du hjälpa mig att förstå hur du menar. Borde vi sluta spela exempelvis musik, där vi inte kan avtala fram äganderätt för innehållet? Även om det är fullt möjligt att ta del av oss i andra tjänster, så uppstår det ett beroende om 50 procent av lyssningen för ett visst program sker i Spotify. Om deras algoritmer i för hög utsträckning påverkar vilka program lyssnare exponeras för, så blir det ett beroende, även om det går att nå allt innehåll från andra tjänster.
Det är inte era behov av att synas och nå så många som möjligt som skall styra era val, utan de behov som vi, i förlängningen era uppdragsgivare, har som skall styra era val.
Att ni inte förstår hur era lyssnare tar till sig och vill ta till sig av ert material är förvånande, och till och med skrämmande.
Med tanke på hur mycket ni tjatar om er egen app i princip varje program och sändning så går det inte att undvika att det går att lyssna på er där om det skulle vara så att min föredragna lyssningsplattform inte fungerar/är utslagen.
Ni verkar tro mer på vad algoritmer kan ställa till med än på era lyssnares fria vilja och möjlighet att själva kunna avgöra och bestämma vilka program och poddar de vill lyssna på. Om jag exponeras för andra poddar eftersom jag lyssnar på någon av era poddar så borde ju det gå jämt ut med att jag kan exponeras av era poddar om jag lyssnar på en podd från en annan avsändare på samma tema. Det borde således snarare bli till er fördel att ni finns på fler plattformar.
Ja, lyssnare får en vana av att lyssna på er på den plattform och via den tjänst de föredrar eftersom det är så vi som lyssnare vill lyssna. Jag vill lyssna på era poddar som en del av det poddflöde med andra avsändare. Det är inget negativt. Alternativet blir att jag inte lyssnar på era program och poddar eftersom det blir bökigare att lyssna på dem. Ta USA-podden som exempel, jag lyssnar bara på ett av två avsnitt eftersom ni valt att köra det unikt i er app.
Jag kan dra en jämförelse med Viaplay F1 Podcast som jag också slutat lyssna på eftersom de valt att låsa in podden i en annan plattform, trots att jag mer än gärna hade fortsatt lyssna på den. Det är främst att det är så omständigt som gör att jag inte lyssnar på den, inte det faktum att de tar betalt för innehållet (vilket jag har förståelse för då de är en kommersiell aktör).
Fördelen med de öppna poddflödena är att om t.ex. overcast inte fungerar så kan jag lätt välja apple podcasts-appen istället. Men låser ni in det i er egen app och den av någon anledning inte fungerar (det händer också, tro inte att ni är felfria) så finns det inget alternativ till er app, annat än att vara ännu bökigare och lyssna på er hemsida (som ibland inte heller funkar om appen strular).
Lyssnare efterfrågar också en applikation där de kan samla sitt lyssnande från olika källor. Sveriges Radio kan bygga in en RSS-läsare i sin app, som låter lyssnaren ta del av annat material i aggregerat format i den mån det är tillgängligt.
Visserligen kommer man antagligen inte åt material som ägs av distributörer som Spotify, såvida de inte har någon form av API med identifiering och certifikat som tillåter prenumererande lyssnare att lyssna från andra appar, men det kanske är tveksamt om man inte betalar rundligt för det. Jag tycker dock inte det är någon väg SR bör slå in på att tillämpa inlåsningstaktiker för att konkurrera om användare.
Sammanfattningsvis så är det dels ett konkurrensproblem och inte ett beroende, dels en fråga om beredskap och information som kan och bör bedrivas på andra vis än att begränsa användare till en kontrollerad och sluten miljö. Det är inget beroende, det har att göra med marknadsföring till nya konsumenter. Om en lyssnare vet att den vill höra på Sommar/Vinter i P1 så söker den upp det programmet oavsett vad appen rekommenderar i övrigt, om jag inte har missförstått något i argumentationen. Det kan avhjälpas genom att SR regelbundet informerar om programmen finns tillgängliga på sverigesradio.se och i Sveriges Radios egen app. Det är så man förbereder sig för eventuella krissituationer, inte genom att tvinga användaren att bo i ett skyddsrum eftersom den annars blir van och beroende av att leva i en lägenhet med ett större utbud av faciliteter.
Den mesta musiken som spelas är inte producerad på beställning av SR förmodar jag. Vad gäller inköpta media kan man kanske närmast jämföra med bibliotekens verksamhet. Jag syftar här på produktion som bekostas av skattemedel.
Peter:
Synpunkterna om valfrihet och att vi på Sveriges Radio inte borde ha synpunkter på hur ni lyssnar är det många som har nämnt. Du tar dock även upp ett område som få lyssnare har nämnt: Jag hoppas och tror att jag har fångat upp dina argument här:
Lyssnares kritik mot att program blir "SR-exklusiva"
Faran med att hänvisa helt till plattformar baserade på samma underliggande teknik har har jag exempelvis formulerat så här:
Eftersom det är den sammanställningen jag hänvisar till när jag vill att mina kolleger ska förstå kritiken, så hoppas jag att du kan läsa igenom den sidan. Om jag har missat att få med någon viktig synpunkt så vill jag förstås få hjälp att fånga upp den.
Johannes:
Svar kommer senare.