Varför lansera en sida som inte är helt klar?
Som svar på fråga efter fråga svarar ni att ni inte hunnit än. Men varför byter ni system innan ni är klara?
Följ inlägget
4
följare
Lite övergripande kan jag svara att det blir bättre resultat genom att vi "smyger ut" en fungerande, men inte helt klar, version som sedan utvecklas vidare, och där vi kan anpassa utvecklingen efter både lyssnares återkoppling och sådant vi själva ser.
Om vi istället hade försökt göra "allt klart" och sen byta ut hela webbplatsen på en gång, finns det stor risk att vi inte fångar upp rätt behov. Dessutom skulle det bli svårt för lyssnarna att få allt helt utbytt på en gång.
Mina kolleger tycker att jag hade fått med det viktigaste i mitt tidigare svar, men hade fler tänkvärda reflexioner. En av dem skrev: En annan kollega skrev att det även är en fråga om stabilitet: Inom digital utveckling är det alltså att byta lite åt gången och skruva på detta kontinuerligt som är den rådande principen. Det brukar kallas att arbeta agilt (ungefär "smidigt"). Vad vi kallar det är mindre viktigt, det intressanta är att det är ett bra sätt att nå resultat utan samma risk för stora, svårlösta problem:
Agil systemutveckling – Wikipedia
Det motsatta, att bygga en färdig produkt enligt kravspecifikationer, testa dessa och sen lansera en färdig produkt, kallas vattenfallsmodellen. Den innebär att man ska bli helt färdig med ett steg (t ex design) innan man fortsätter med nästa (t ex programmering):
Vattenfallsmodellen – Wikipedia
Det finns fördelar med den metoden vid vissa typer av projekt, men det finns även allvarliga risker. Flera kritiserade och dyra IT-projekt (däribland Millennium, det journalsystem som nu pausas på obestämd tid) är utvecklade enligt vattenfallsmodellen, och hade, vad jag kan förstå, inte lett till samma haveri om man hade gjort små förändringar ofta och skruvat på dessa allt eftersom, det vill säga "agil utveckling".
Hittar ingen plats i den nya "play-banneren" neders på sidan där man kan göra den stor som man kunde i förmiddags.
Tanken är att alla funktioner som du tidigare nådde när du öppnade "den gamla spelaren" i stort läge ska gå att nå direkt i spelaren utan att den behöver förstoras när allt är klart. Där saknas fortfarande bland annat den viktiga musikinformationen, vilket Rogert frågar om här:
Saknar musikinfo i webbens nya spelare
För att kunna lyssna direkt på en kanal och samtidigt se musikinformation behöver du därför, tills detta funkar även i nya spelaren, lyssna på din kanal från en sida med den gamla tekniken (i princip hela vår webbplats utom start och samlingssidan med alla kanaler).
Du kan exempelvis lyssna från kanalernas egna sidor, där det blir den äldre spelaren med låtinformation du får:
- https://www.sverigesradio.se/p1
- https://www.sverigesradio.se/p2
- https://www.sverigesradio.se/p3
- https://www.sverigesradio.se/p4 (leder till den P4-kanal du har valt)
Hur fungerar det tipset för dig?Hej Erik!
Du har rätt, den typen av dubblering ska vi inte ha. De sidorna ska slås samman mycket snart. I och med att vi har ljudet i fokus och (nästan) aldrig har nyheter som saknar ljud, är hela vår webbplats en ljudspelare, kan man säga. Det är ett problem och vi gör vad vi kan för att perioden med parallella tekniker ska bli så kortvarig som möjligt.Tips 1:
Istället för att öppna en länk till en nyhet från startsidan som vanligt, där ljudet bryts för att du går från en sida med ny teknik till en med den äldre tekniken, kan du klicka på länken med höger musknapp och välja att öppna den i en ny flik. Ljudet fortsätter då att spelas i den första fliken och du kan läsa nyheten utan att ljudet bryts. Stäng sen nyhetsfliken och återgå till startsidan.
Var beskrivningen begriplig? Om inte, så förtydligar jag gärna, för den metoden mildrar problemen, hoppas jag. Ett gammalt problem som vi inte har velat/kunnat lägga resurser på att lösa i och med att vi sen länge har vetat att den befintliga webbsidan ska bytas ut. Jag vet inte hur det blir när vi får ny teknik för tablåerna, men påminner webbteamet om att det idag fungerar dåligt i exempelvis P1:s "stora tablå".
Tips 2:
Via en länk i spelaren (se bild) når du "spelarens tablå", som innehåller det som sänds de senaste tre timmarna och som gör det enkelt att exempelvis backa till första timmen av Studio Ett medan timme två pågår. Observera att denna spelartablå har det pågående programmet överst och att det blir allt äldre avsnitt ju längre ned i listan du går, det vill säga omvänt mot den "stora tablån" där de äldsta programmen visas överst överst och det som sänds senare ligger längre ned på sidan.
Jag började med att fråga Varför lansera en sida som inte är helt klar. Ni svarade med att förklara varför man inte lanserat _alla_ sidorna i en uppdatering, vilket är en annan sak. Huvudsidan fungerar uppenbarligen dåligt och går den inte att fixa utan att ändra andra sidor så är väl slutsatsen klar. Dra tillbaka alltihop nu !!och vänta med lanseringen tills man får ett fungerande paket. Nya sidor är inte ett självändamål även om det är surt för IT-avdelningen. Det viktiga är väl att sidan är användbar. Om det finns några kommande förbättringar kan de säkert vänta.
Gunnar
PS Ovanstående borde varit uppenbart när man är tvungen att läsa två sidor med "tips" för att få det att fungera!
Den nya spelaren är högre än den gamla, och jag har framfört önskemål om att den ska bli mindre skrymmande (och gärna gå att dölja vid behov) till de kolleger som arbetar med webben.
Här hittar du våra viktiga nyheter från Ekot på en sida med den äldre tekniken där spelaren dessutom är något lägre, som jag hoppas fungerar bättre för dig:
www.sverigesradio.se/ekot
På en surfplatta skulle jag dock tro att vår app Sveriges Radio Play idag ger en bättre upplevelse.
Därefter har andra lyssnare ställt följdfrågor som har med "parallella system" att göra:
- Daniel frågat om musikinformation (inte klart i nya sidorna) och fick tips om att lyssna från en av de äldre sidorna
- Erik rapporterade in de avbrott som sker när man öppnar länkar och växlar mellan nya och gamla tekniken och fick tips om att öppna länkar i ny flik
- Eva har kritik som rör den nya spelarens form och funktion och fick tips om Ekots sida med den tidigare spelaren.
Nej, alla svar som är riktade till dig, de från i februari, gäller varför vi lanserar sidor och funktioner som inte är helt klara.Som sagt får du gärna se ifall du tycker att appen Sveriges Radio Play, som är bättre anpassad för mindre skärmar, är ett tänkbart alternativ på din surfplatta.