Google Nest och motsvarande på Åland
Hej!
Jag bor på Åland. Lyssnar på t ex SR P4 via ÅRTV 102,3.
Det fungerar inte via Tunein som Nest Audio försöker via.
Finns det inte längre möjlighet för oss på Åland att lyssna på SR via smarta enheter utan VPN?
M V H
/Harry
Jag bor på Åland. Lyssnar på t ex SR P4 via ÅRTV 102,3.
Det fungerar inte via Tunein som Nest Audio försöker via.
Finns det inte längre möjlighet för oss på Åland att lyssna på SR via smarta enheter utan VPN?
M V H
/Harry
Följ inlägget
4
följare
Det mer förvånande i det här fallet är att vi här på Åland har Sveriges Radios sändningar i Ålands Radios frekvenslista, men är ändå blockerade från modern användning.
Jag vill undersöka om Åland ska blockeras som övriga "omvärlden" eller om ni ska tolkas som en del av vårt ordinarie utsändningsområde och hanteras som Sverige. Bra att du hörde av dig om detta så tidigt!
Micke, tack för att du delade länken till sidan där vi går mer in på bakgrunden till beslutet. Även om just Harry redan hade hittat dit, så har andra besökare nytta av detta.
Tack för snabbt svar och ditt engagemang
Av någon anledning går det att lyssna på P3, men inte de andra.
Såhär ser frekvenslistan ut hos Ålands radio:
Frekvenser - Ålands Radio & TV
Blockeringen sker olika snabbt på olika kanaler, och ni är många som skrivit att den ännu inte har slagit igenom för P3.
De kolleger som arbetar med hur Sveriges Radio fungerar på tredjepartsplattformar, alltså i tjänster vi inte äger själva, lovar att kika på om ni på Åland ska omfattas av samma regler som gäller i Sverige, i och med att ni har liknande villkor för utbudet i FM.
Jag återkommer om detta. (Påminn mig gärna ifall du inte har hört något om två veckor, alltså i mitten av februari.)
Tack igen för ditt engagemang. Ser fram emot ett positivt svar. Har haft motsvarande kontakt med ÅRTV, som ansvarar för FM-sändningarna här.
Har det hänt något i denna fråga?
Inget har hänt ännu. Jag har helt enkelt inte hunnit med det ännu, inflödet av supportärenden är fortfarande onormalt högt, men jag har det på min att göra-lista.
Fortsättning följer alltså!
Toppen om ni kan komma på en bra lösning.
Några tankar som "färdkost":
Om det inte är känt: Åland har egen domän; .ax - om det kan underlätta.
Och lokala FM-frekvenser, som sagt.
En sak i taget brukar vara bra, men kan finnas vinst med samordning. Finska Yle kan ju vara en part. Liksom Nordiska Ministerrådet. Finansiering framåt?
Testa teknikösning(ar), som kan skalas upp (i (geo-)varianter?).
FM(/AM?)-sändningar som grund? I dessa tider...
Nyckel? - Speca krav mot produkt-/ tjänsteleverantörer.
Jag kan kanske hjälpa till med kontakter vid behov... Är inte tekniker själv, men rätt erfaren "IT-gubbe". Processer är intressanta.
Ni har väl min epost.
Väntar annars med förväntan här. 🙂
I den långa tråden Kritik mot SR:s geo-blockering i Tunein m. fl.finns det en punkt 14 som lyder: Du tänker som vi. Sveriges Radio må vara en liten aktör, men tillsammans med Yle, NRK och andra radiobolag hamnar vi i en starkare ställning. Samarbete gör oss starkare!
Nordvision är ett sådant samarbete. EBU, med public service-bolag från hela Europa, är ett annat (se mitt svar till Markus den 10 februari här). Ett tredje inkluderar även kommersiell radio i många länder:
This is Radioplayer | Radioplayer Worldwide
RadioPlayer arbetar bland annat för att få radio att fungera på smarta högtalare. Om de (eller vi, vi ingår alltså i detta samarbete) kommer i mål, så skulle det möjligen kunna innebära att du med Google Nest kan komma att nå oss den vägen. Det hänger bland annat på hur bra kontroll vi själva kan få över vårt innehåll i en sådan samarbetstjänst. Om det fortfarande blir svårt för oss att ta ansvar fullt ut för hur vårt innehåll presenteras, så är det ju samma problem som det vi ser idag.
Önskemålet om att kunna ge Åland "samma digitala utbud som Sverige", vilket i så fall motiveras av att Åland ingår i Sveriges Radios mottagningsområde för utsänd FM-radio, har vi ännu inte hunnit se över., men jag lovar att det kommer och att jag då kommer att berätta för er hur vi ser på frågan.
Tills vidare är det alltså att lyssna via appen Sveriges Radio Play eller via vår hemsida som gäller även för er. Det är enkelt att sedan skicka ljudet från appen vidare till Googles högtalare. Se här för tips om hur ni gör detta så smidigt som möjligt:
Casta från SR Play till Google-högtalare