Till senaste kommentaren

Önskar konto för att synka mellan enheter

Jag kan inte hitta något sätta att "logga in" eller ha ett konto där min podd lyssnings historik går att synka mellan olika enheter. Om det finns något sätt borde det göras mer lätttillgänligt och finns det inte borde ni lägga till det nu när ni envisas med att inte vara på tjänster som spotify där allt sådant fungerar.
Magnus

Kommentarer

  • Hej Magnus!
    Idag går inte detta, men det är något vi kikar på. Det som behövs är, som du skriver, någon form av inloggningsmöjlighet, en funktion vi förstår värdet av, men ännu inte har byggt. Som jag tolkar det beror detta på att funktionen är rätt komplex, och att vi har valt att prioritera förbättringar som ger större lyssnarvärde i förhållande till arbetsinsatsen.

    Denna vecka har utvecklarna något vi kallar "hacksprint", där de, inom vissa ramar (denna gång är temat interaktivitet), själva väljer vad de ska arbeta med. Några av mina kolleger utforskar då inloggning i appen, och jag kommer att visa dem ditt önskemål, eftersom det är bra att få ett kvitto på att det arbete de gör efterfrågas av lyssnare.

    Målsättningen för detta korta "hack" är inte att skapa ett färdigt inloggningssystem, men jag hoppas och tror att det arbetet blir ett steg framåt mot en inloggning i appen.
    Annika Webbmaster
  • De hade ju varit förträffligt om det kom igång redan under "hacksprinten" även om det inte blir helt färdigt.
    Magnus
  • Igår såg jag en demo från hacksprinten av en plattformsoberoende inloggningsfunktion som fungerar i vår lokala miljö. Det ser lovande ut, men för att få det att fungera publikt återstår mycket arbete.

    Till exempel saknar hemsidan idag i princip allt som återfinns på Min sida i appen, det vill säga Lyssningshistorik, Nya avsnitt och annat som ska kunna synkroniseras. Under huven pågår ett teknikskifte på webben som gör att hemsidan och appen i högre grad liknar varandra tekniskt, vilket bör underlätta en framtida synkronisering.

    När vi framöver bestämmer hur vi ska gå vidare med de olika initiativen från hack-sprinten, så är inloggningsmöjligheter en av de saker som jag (i egenskap av "lyssnarnas ambassadör") vill att vi prioriterar, tillsammans med ett par andra "hack", som förbättrad sökfunktion. Jag kommer även att argumentera för att en första variant med ett konto som går att använda för appen Sverige Radio Play på olika mobiler/surfplattor (för att synka, men även för att underlätta vid ominstallation av appen samt vid byte av mobil) har ett stort värde även om vi, till att börja med, behöver lämna hemsidan utanför.
    Annika Webbmaster
  • Tycker allt du skriver låter väldigt bra, hade varit så skönt att slippa gissa vart man va hela tiden!
    Magnus
  • Vi som arbetar på Sveriges Radio är ju själva lyssnare (och just vi som arbetar med det tekniska har dessutom kanske fler manicker än genomsnittslyssnaren som vi växlar mellan?), så du kan vara trygg i att vi förstår värdet.

    Hur vi sedan prioriterar detta i förhållande till andra motiverade förbättringsförslag, har jag inte möjlighet att svara på idag. (Jag markerar att jag ska följa upp detta och berätta hur det går, men om du inte har hört ifrån mig om två veckor, så får du gärna påminna!)
    Annika Webbmaster
  • "Jag markerar att jag ska följa upp detta och berätta hur det går, men om du inte har hört ifrån mig om två veckor, så får du gärna påminna!"

    Jag är inte frågeställaren, men tittade i tråden och det har snart gått tre veckor. 😀
    Martin S
  • Liten uppföljning:
    Det ska komma en sammanställning av vad som togs fram under hack-sprinten. Jag har inte sett den ännu och vet heller inte hur de kolleger som prioriterar vad vi lägger resurser på ser på de olika "hack-initiativen".

    Ett par funktioner/förbättringar som togs fram under hacksprinten har dock redan kommit ut i produktion:
    Mitt intryck är att vi försöker ta vara på bra funktioner från hacket, och hoppas att detta även blir aktuellt för inloggningen, men att det finns en mängd olika faktorer som påverkar hur ledningen för apputvecklingen prioriterar vad som utvecklas och i vilken ordning detta sker.

    Många ord för att skriva "jag vet inte hur framtiden ser ut för den inloggningsvariant som en av mina kolleger testade nyligen".
    Annika Webbmaster
  • Kanske häva beslutet att ta bort poddar ifrån Spotify etc tills grundläggande funktionalitet fungerar då? =)
    Magnus
  • Här ser du en sammanställning av kritiken mot detta beslut:
    Lyssnares kritik mot att program blir "SR-exklusiva"

    Den sammanställningen har ansvariga kolleger tagit del av. Där ingår den kritik du framför:
    Vad får lyssnare att välja bort SR Play?
    [...]
    Specifika funktioner i andra appar och brister i vår app, se Önskelista för poddar i SR Play (Android + iOS), bidrar till att lyssnare väljer att lyssna på poddarna i andra appar (även lyssnare som idag använder SR Play för nyhetsspellistor, kanaler och musikprogram).

    Att ringa in och åtgärda de funktioner som saknas eller behöver vidareutvecklas kan få lyssnare att aktivt välja SR Play, vilket förstås är bättre än att tvinga lyssnare till oss för att vi tagit bort alternativen.
    De kolleger som ansvarar för detta är alltså medvetna om att ett skäl till att lyssnare föredrar att använda andra poddtjänster, är att SR Play idag saknas vissa funktioner. Bedömningen har ändå blivit att det är så viktigt att förflytta publiken till Sveriges Radio Play att vi går vidare i den riktningen, samtidigt som vi förstås arbetar med att förbättra appen.
    Annika Webbmaster
  • Jag ställde en fråga om statusen kring den här funktionen för nån vecka sen och ni lovade att återkomma.

    Har dock hittat en annan intressant sak, vilket dock bara löser problemet med att kunna spara prenumerationer, köer och lyssningshistorik.

    Appen "Antennapodd" har en funktion där man kan exportera en backup på allt till en mapp i telefonens interna minne i form av en ".db"-fil. Den gör detta var tredje dag, och sparar bara de tre senaste. (Se skärmdump)

    Är något ni borde titta på och borde vara lätt att implementera i appen.


    Markus
  • Tack för påminnelsen!

    Jag har nu frågat ansvariga kolleger hur prognosen ser ut både för en mer omfattande inloggningsfunktion, som framförallt skulle göra det möjligt att synka mellan plattformar, och (om det är avlägset) en form av "light-variant" som inte är plattformsöverskridande, men har ett värde i att den skulle göra det enklare att t.ex. flyta över inställningar och historik till en ny mobil. Jag återkommer när mina kolleger har svarat.

    Tack även för för förslaget om att snegla på AntennaPods back up, som jag framför till mina kolleger. Jag passar själv på att tipsa om att Pocket Casts och Stitcher har funktioner för att synkronisera lyssning mellan olika plattformar som jag vet att många lyssnare har uppskattat.

    Jag ber om ursäkt över dröjsmålet. Ni har inte varit bortglömda, men efter jul har det varit ett onormalt högt tryck på supporten och jag har skjutit flera frågor som inte är direkt lyssningskritiska framför mig. (Detta borde jag förstås ha svarat er.)
    Annika Webbmaster
  • Skönt ändå att man får höra på morgonpasset varje måndag morgon att man måste använda den SR appen och hur David konstant påpekar att man redan betalt för den och man kan vända sig hit så löser ni allt och det enda som egentligen hänt är att man har en ur usel upplevelse mot när de fanns på Spotify.

    Magnus
  • Hej,

    Jag lyssna till sveriges radio, norsk radio, och dansk radio. Båda norsk och dansk har inloggnings möjlighet. Jag instämmer med Magnus att SR borde också ge den möjligheten till lyssnare. Kanske ni borde söka råd av grannländerna :-)

    ( Beklagar språk fel om såna finns )

    Devin
  • Jag har en känsla av att Sveriges Radio vill utveckla sin mjukvara själv, mycket med tanke på riktlinjerna om att vara oberoende och "jadi, jadi"...

    Jag jobbar själv inom kommun där jag har erfarenhet av liknande tongångar. Interna (inskränkta) digitaliseringsavdelningar blir tyvärr sällan någon större framgång.

    PS: Vill betona att jag älskar Sveriges Radio, SVT och public service överlag. Och Annika - du gör ett grymt jobb i detta forum och svarar alltid snabbt som attan - så hoppas inte du tar detta personligt. <3
    Markus
  • Hej! I det här svaret kommer jag att dra lite utanför ämnet. Jag ber om ursäkt för detta, men publicistiska frågor och internationellt samarbete är så viktigt att jag inte kan låta bli!
    ----
    Magnus:

    ... och man kan vända sig hit så löser ni allt ...
    Så det är därför jag har sett en ökning av just Morgonpassets lyssnare i forumet! Jag får nog ta ett snack med kollegerna där och förklara att allt inte går att lösa så snabbt som våra lyssnare vill.

    Devin:
    Båda norsk och dansk har inloggnings möjlighet. Jag instämmer med Magnus att SR borde också ge den möjligheten till lyssnare. Kanske ni borde söka råd av grannländerna :-)
    Tack för tipset om att inspireras av NRK och DR. Just dessa två public service-bolag har faktiskt tidigare haft en gemensam app. Även om båda parter menar att det har varit ett givande samarbete, så finns det en anledning till att de valt att gå egna vägar. Den typen av gemensam apputveckling är alltså inte aktuell:
    Avslutat app-samarbete mellan DR och NRK – utmanande och lärorikt

    Markus:
    Jag har en känsla av att Sveriges Radio vill utveckla sin mjukvara själv, mycket med tanke på riktlinjerna om att vara oberoende och "jadi, jadi"...
    Det beror lite på. Att samarbeta med andra public service-bolag är fullt möjligt och sker idag, inte minst inom ramen för EBU, European Broadcasting Union.
    Europeiska radio- och TV-unionen – Wikipedia

    Vi har varit medlem i EBU sedan starten 1950, men den typen av samarbete är kanske lite okänt så jag slirar iväg från trådens egentliga ämne och berättar lite om detta.

    Dels har vi flera samarbeten som handlar om innehåll. Notturno som sänds i P2 nattetid är ett EBU-projekt, Eurovision Song Contest är ett annat. Samarbeten inom EBU handlar även om att träffas och inspirera varandra, som här:
    Nytt system ökar genomslaget för unik Sveriges Radio-journalistik

    Ett konkret samarbete är att EBU koordinerar hjälpinsatser från Sveriges Radio och andra public service-bolag för att hjälpa public service i Ukraina:
    Så stödjer Sveriges Radio ukrainsk public service

    Andra samarbeten är tekniska. Vi utvecklar gemensamma standarder som RDS-tekniken, EBU R 128 och samarbeten för att påverka framtiden för radio i bilen.

    A European Perspective är ett tekniskt/redaktionellt projekt som jag faktiskt nämnde i ett svar till en annan lyssnare tidigare idag. Funktionen finns på vår hemsida, men inte i apparna (vad jag vet):



    Det är en tjänst för att översätta och dela nyheter mellan redaktioner i olika länder och bygger på bland annat EBU:s rekommendationsmotor PEACH (som även används i SR Play för att föreslå liknande lyssning) och på EBU:s översättningstjänst EuroVOX. (Nu blev jag nyfiken på om det textstöd vi har börjat med på vissa program i appen också baseras på EuroVOX.)

    Så att samarbeta med andra public service-bolag är verkligen inte något vi är främmande för. Att samarbeta med NRK, DR eller SVT när vi bygger en inloggningsfunktion tror vi däremot inte har några direkta fördelar, utan skulle bara riskera att göra det ännu svårare att komma i mål.
    Annika Webbmaster
  • Tycker du gör ett jätte bra jobb Annika! Tänk om resten av SR hade varit lika bra, då hade vi haft inloggning för länge sedan 😀
    Magnus
  • Åh jag vill också få möjlighet att få med historiken nu när jag byter lur. Det är ju helt värdelöst att tappa fyra års lyssnande.
    Jessica
  • Tack Magnus!

    Jessica: Berätta gärna vad du byter mellan för mobiler, för vid vissa mobilbyten går det att få med "samma" app som innan, så att appdatan med din historik följer med. Detta går från en iOS-enhet till nästa:
    Flytt av lyssningshistorik vid byte av iPad

    Det kan även gå mellan Android-mobiler, i synnerhet från en Samsung-lur till en annan, se här:
    Kopiera appar och data från en gammal Android-enhet till en ny Android-enhet
    (Jag vill dubbelkolla att vår app går att överföra med "Samsung Smart Swift".)

    Men ofta är detta inte möjligt. Om du byter mellan iOS och Android är det exempelvis helt kört, för då är det helt olika appar (även om de är lika varandra och delar en del kod). Vid sidan av möjligheten att synkronisera lyssning mellan olika enheter, är detta det viktigaste behovet som en inloggningsfunktion skulle lösa, tycker jag.
    Annika Webbmaster
  • Hej Annika!
    Tyvärr hjälpte det inte trots att jag använde Samsung Smart Switch och tog in appen den vägen i nya luren. (S21 till S25)
    Appen i nya luren är alltså helt blank. Riktigt tråkigt.
    Jessica
  • Så synd att det inte gick.

    Jag ber mina kolleger att kolla på detta behov förutsättningslöst. Om det finns möjlighet att lösa det behovet separat i närtid, så är det ju bra att åtgärda även om vi på sikt bör ha en inloggningsfunktion som löser både synkronisering och överföring av bland annat lyssningshistorik vid mobilbyte.
    Annika Webbmaster
  • Samma sittställning som Jessica. Kört Samsung Smart Switch mellan S21 och S25 men SR appen hittar inte nån relevant information (om det är för att den inte förts över eller för att den inte lokaliseras kan jag inte svara på. En enklare variant där man kan packa ihop listan med poddar man följer och skicka manuellt hade varit en teknisk enkel lösning som är meckig för användaren men lättare än att manuellt leta upp.
    Göran
  • Jag antar att prenumerationer och historik lagras i en .db-fil eller liknande i cache-mappen. Jag har försökt komma åt denna på olika sätt, bland annat genom ADB (Android Debugging Bridge), men det gär inte utan root-access. Misstänker det är därför det heller inte följer med vid Samsung Smart Switch.

    Förstår dock inte riktigt varför mappen är skyddad. Det är en podd-spelare vi snackar om, och inte BankID-appen liksom... =)
    Markus
  • Kan också vara att datan lagras i interna cachen, men vore hyfsat enkelt att lägga datan i den externa i cache-mappen jag nämnde ovan.
    Markus
  • Göran
    En enklare variant där man kan packa ihop listan med poddar man följer och skicka manuellt ...
    Just programmen jag följer är åtminstone möjligt att återskapa redan idag genom att ta en skärmdump ("scrollande skärmbild)

    Tips när du ska lägga "hjärt-markera" programmen på nytt:
    Att söka fram varje program är jobbigt, men blir något enklare om du hittar en gemensam nämnare i din lista över program. Kanske har du i första hand P3-program som favoriter? Eller program från en viss kategori, som samhällsprogram eller dokumentärer? Nertill på Sök-sidan har du i så fall möjlighet att dels se program Efter kanal och dels fördelade i olika kategorier, se bild:



    Utnyttja de funktionerna och textsök för de program som du inte hittade via kanal/kategori.

    Markus
    Förstår dock inte riktigt varför mappen är skyddad. Det är en podd-spelare vi snackar om, och inte BankID-appen liksom... =)
    Våra avtal med olika upphovsrättsliga organisationer innebär att delar av innehållet (till exempel nedladdade avsnitt) inte ska gå att flytta över från en enhet till en annan. Men vilka program man följer och lyssningshistoriken har inte samma skyddsvärde, så rent teoretiskt borde det gå att bryta upp så att en del av appens data lagras mer skyddat än annan.

    Hellre än att lägga utvecklingstimmar på att ändra denna logik, bör vi nog satsa på login som både löser synk-behov och hjälper oss vid mobilbyte, tror jag.
    Annika Webbmaster
  • Känns som inlogging borde prioriteras lite mer, kan inte förvänta sig att folk klarar av att flytta lyssningshistorik själva.
    Verkar iaf som morgonpassets måndags medelande tonats ned lite i hur dum man är om man inte använder denna "underbara" app. så kanske lite plus på det?

    Magnus
  • Känns som inlogging borde prioriteras lite mer, kan inte förvänta sig att folk klarar av att flytta lyssningshistorik själva.
    Vi förstår behovet och det kanske blir enklare att förstå varför vi inte bygger en inloggning om det blir mer transparent vad vi arbetar med?

    Högst prio vad det gäller nyutveckling är dels att barn ska kunna använda appen utan att behöva exponeras för en massa elände och dels mer flexibla spelköer. Annat som ligger i närtid är sök-förbättringar. (Just denna tvåveckors-sprint jagar vi dock buggar för fulla muggar - mycket viktigt det med.)

    När allt det är avklarat så finns inlogg med bland saker vi vill göra, men där finns även möjlighet att filtrera programlistor (till exempel att dölja redan spelade avsnitt, vilket jag personligen skulle uppskatta enormt), bättre programinformation när man lyssnar direkt på en kanal, diverse förbättringar kring att ladda ned avsnitt och ...

    Ja, vi har fin önskelista och försöker prioritera klokt. Jag är väldigt nöjd över att ha en roll där jag slipper göra detta, eftersom vi varje gång vi väljer att satsa på ett område samtidigt prioriterar ned ett annat. Inte för att det är oviktigt, utan för att vi inte klarar av att förbättra allt som vi vet att vi borde förbättra.
    Annika Webbmaster
  • Jag följer 33 poddar där jag lyssnar på alla avsnitt och även kompletterar löpande med att lyssna på tidigare avsnitt. 🤩

    Att få nollställd lyssnarhistorik när går in i en framtida ny mobil skull vara förödande. 😱
    Önskar antingen inloggningsfunktion (copy & paste SVT appen) eller synkronisering till enhetens native moln (Google store för Android).
    Benjamin Cederholm
  • Vi har alltså två olika synkroniseringsbehov:
    • Ett generellt behov, av en plattformsöverskridande inloggning som ger möjlighet att fortsätta att lyssna på rätt ställe i ett avsnitt via olika plattformar etc. Skulle även lösa det specifika behovet nedan.
    • Ett specifikt synkroniseringsbehov vid mobilbyte eller ominstallation av appen, där egna inställningar och historik går att behålla. Detta behov är så viktigt att det kan vara motiverat att lägga resurser på att lösa det separat för exempelvis byte mellan två Android-enheter, om en plattformsöverskridande inloggning dröjer.
    En plattformsöverskridande inloggning är alltså det vi egentligen behöver. En sådan ligger helt i vårt eget intresse och kan ge möjlighet att utveckla fler bra tjänster som ger appen/sajten ett mervärde.
    Önskar antingen inloggningsfunktion (copy & paste SVT appen) eller synkronisering till enhetens native moln (Google store för Android).
    Jag hör hur utvecklarna ser på moln-lagring. Copy & paste från vårt "systerbolag" SVT går inte. SVT har hela tiden haft en app som i princip byggt på samma kod som deras sajt. Vi har det mer spretigt.

    Ett centralt steg som gör det enklare att bygga en inloggning, är att våra tjänster baseras på samma teknik och har liknande logik, vilket är en av anledningarna till att vi bygger om vår sajt. Arbetet med att gå över till nya sidor kommer pågå under åtminstone ett år:
    Vi bygger om Sveriges Radios webbplats
    Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post syns inte publikt.