Till senaste kommentaren

Mer innehåll låst till SR:s plattformar

Denna kritik från tråden Försvinner Fråga Agnes Wold på webben? fick en ny rubrik eftersom både frågan om vår hemsida och Martins relaterade kritik mot våra strategier är viktiga och jag inte vill att det ena ämnet hamnar i skuggan av det andra.
/ Webbmaster-Annika
--------------------------------------

Det var i Kvällspasset e dyl igår kväll också om att det nu skulle låsas in ännu mer innehåll. Jag gratulerar ansvariga till att min lyssning på Sveriges Radio nu sannolikt minskar med ännu ett program! Jag tänker inte hålla på med SR:s hinderlöpning för att kunna lyssna på det jag vill. Tydligen går det inte in i huvudet på ansvariga att det finns lyssnare som inte drömmer om monopoltiden där lyssning och tittning enbart skulle ske på av staten anvisat innehåll. Ironin är förstås att det som tillämpas samtidigt är en sort kommersiell skitifieringsmetod (enshittification).

Återigen en illustration av att SR ägnar sig åt den kokta grodans metodik, istället för att vara ärliga med vad målbilden är. Och det är helt uppenbart att den är att allt ska låsas ned så mycket det går, för det kommer hela tiden nya poddar som låses in, geoblockering osv.

Om jag låter irriterad så är det helt korrekt att så är fallet.
Martin S

Kommentarer

  • Om jag låter irriterad så är det helt korrekt att så är fallet.
    Att irritationen är stark och genuin framgår tydligt.
    Återigen en illustration av att SR ägnar sig åt den kokta grodans metodik, istället för att vara ärliga med vad målbilden är.
    Eftersom uttrycket "den kokta grodans metodik" nog inte är så spritt, förtydligar jag att det innebär en smygande försämring för att den som drabbas inte ska göra motstånd. Det sägs att en groda som slängs i kokande vatten hoppar upp ur kastrullen för att den känner att det är varmt. Om man istället värmer upp vattnet långsamt gör grodan ingenting och dör.

    Här har jag sammanställt Lyssnares kritik mot att program blir "SR-exklusiva". Jag tycker att jag har fått med dina argument där, inklusive att det vore hederligare att stänga ned alla poddflöden direkt än denna successiva inlåsning.
    Annika Webbmaster
  • ... för det kommer hela tiden nya poddar som låses in, geoblockering osv.
    Även kritiken om geoblockering kommer jag att sammanställa, men tills vidare går den att ta del av här:
    Kritik mot SR:s geo-blockering i Tunein m. fl.​​​
    Annika Webbmaster
  • Martin S: Som du märker vill varken Annika eller SR kännas vid det här och sticker hela tiden huvudet i sanden och försöker hänvisa vidare till information som aldrig kommer.

    Jag gör precis som du är inne på, finns podden inte tillgänglig för mig i valfri app som jag valt då väljer jag att inte lyssna på podden längre. Min lyssning på andra poddar som inte är SR har nog ökat med 50% och man kan ju fråga sig om det är vad SR velat med det här.
    Nils
  • Hej Nils!

    Sveriges Radio har svarat på frågor om både Sveriges Radio-exklusiva avsnitt och om att lyssna utomlands i dessa artiklar:När lyssnare ställer frågor eller framför kritik som inte besvaras i dessa artiklar, försöker jag svara på det jag har kunskap om och sammanställa kritiken och se till att den når ansvariga kolleger.
    ... och försöker hänvisa vidare till information som aldrig kommer.
    Jag har inte lovat att mina kolleger kommer att svara på era frågor eller bemöta kritiken. Det enda jag kan ta ansvar för är mitt eget agerande, och jag lovar att jag försöker få ansvariga kolleger att läsa och förstå kritiken. Dessa sammanställningar av kritiken har alltså två syften. Dels hoppas jag att en sammanställning i punktform är enklare för mina kolleger att ta till sig än vad det vore att läsa en tråd på 113 inlägg, dels ger det kritiska lyssnare möjlighet att se till så att jag inte missförstått kritiken. 
    Min lyssning på andra poddar som inte är SR har nog ökat med 50% och man kan ju fråga sig om det är vad SR velat med det här.
    Det är självfallet inte syftet med förändringarna, men vi förstår att vi tappar lyssnare. Sveriges Radios programdirektör Sofia Wadensjö Karén skrev för ett år sedan:
    Kanhända innebär den här förändringen i det kortare perspektivet att programmen inte når upp till tidigare rekordnivåer. Men långsiktigt finns det mycket att vinna.
    Annika Webbmaster
  • Wadensjö skriver:
    Samtidigt är det viktigt att det är vi på Sveriges Radio som avgör vilket innehåll vi publicerar var, så att vi parallellt kan leva upp till kravet att nå så många som möjligt med det public service-innehåll som alla är med och betalar för.
    Det är ju direkt felaktigt. Att inskränka lyssningsmöjligheterna gör ju att färre kan lyssna.

    Vidare skriver hon:
    alltför stor utsträckning vara beroende av externa aktörer för att nå publiken
    Även det en felaktig slutledning. Att publicera i SR Play OCH i synkbart flöde kan ju näppeligen göra beroendet av externa aktörer större. Som det blir nu är vi skattebetalare beroende av en medioker app som inte kan tillnärmelsevis så mycket som min generella poddcastspelare.
    Bengt
  • Hej Bengt!
    Formuleringen om att vi på Sveriges Radio själva vill kunna avgöra vilket innehåll vi publicerar var, tolkar jag som att vi inte vill hamna i ett läge där vi inte längre får göra vårt innehåll tillgängligt på externa plattformar eller där någon annan än vi själva som bedömer vilket innehåll som (inom juridikens begränsningar) ska gå att nå på externa plattformar.

    Detta ämne är högst aktuellt. I den proposition om public service 2026–2033 som regeringen beslutade om igår, står det att public service-företagen ska vara ytterst återhållsamma med att tillgängliggöra innehåll på externa internetplattformar eller helt avstå från att använda plattformarna. Det ska också ställas krav på att distribution på externa plattformar alltid föregås av en bedömning av konsekvenser och risker, inte minst för hur vår närvaro på andra plattformar påverkar kommersiella aktörer på den svenska mediemarknaden.

    Även om propositionen beslutades först igår, har vi vetat att detta skulle komma. Mot den bakgrunden är det viktigt att vi på Sveriges Radio å ena sidan stimulerar lyssnare att använda våra egna plattformar, men å andra sidan själva får besluta om och var vi ska vara tillgängliga på tredjepartsplattformar.
    Att publicera i SR Play OCH i synkbart flöde kan ju näppeligen göra beroendet av externa aktörer större.
    Jag håller med på ett plan. Om lyssnare antingen lyssnar via våra egna tjänster eller genom att använda en vanlig transparent podd-app där det är tydligt att avsnitten hämtas genom vår podd-RSS (även det en egen tjänst som vi har kontroll över), så uppstår inget besvärande beroende till externa aktörer.

    Men när en väldigt stor del av publiken lyssnar via exempelvis Spotify, som visserligen baseras på våra RSS:er, men där detta är mycket otydligt för lyssnarna, uppstår ett beroende – och från vår sida ett gynnande av en kommersiell aktör –som är problematiskt.
    Annika Webbmaster
  • Tack för svar.

    TLDR;
    Jag önskar att kunna synka RSS som slutanvändare. Det är inte mitt fel att Spotify och andra finns.

    Lite längre då.
    Jag förstår att det kan bli situationer som inte kan förutses om RSS synkas av stora kommersiella mediebolag och sedan stöps om i deras tappning. Men jag är slutanvändare och har aldrig ens varit intresserad av Spotify som poddspelare. Den är faktiskt ännu sämre än SRs egen spelare. Det hela hade enkelt lösts genom att lägga (policy) hinder för dessa bolag om återpublicering. Jag som slutanvändare borde få fortsätta välja spelare för min lyssning som det var tänkt. Så jag kan dra nytta av appar/spelare som är bättre och anpassade efter mina behov. Bara en så enkel sak som att markera ett antal avsnitt för att ladda ned och fritt lyssna när jag vill finns ju inte. Det finns ett otal funktioner som lätt kan radas upp om det skulle behövas som inte SRs app har.

    För att inte gå in på tekniska fördelar med andra spelare så kan jag översätta min poddspelares (Antenapod) intentioner.

    "Hålla ekosystemet för podcasting öppet
    Vi står för ett öppet ekosystem för podcasting. Ett ekosystem som
    • stöder yttrandefrihet,
    • belönar podcasters för deras kreativa arbete,
    • skonar lyssnare från otillgängligt innehåll i stängda plattformar och gör det möjligt för användare att använda och byta mellan appar utan leverantörslåsning.
    • I praktiken innebär det att du kan prenumerera på alla RSS-flöden som finns där ute, att vi gör det enkelt för dig att (ekonomiskt) stödja podcasters och att du kan synkronisera, importera och exportera dina data."
    Om alla skulle tänka som SR och publicera egna appar som skall lyssnas genom för deras flöde så skulle det bli 40-50 appar. Man kan ju undra hur det hade varit om SR gett sig på att utveckla radioapparater som man enbart kunde lyssna på SR i?
    Bengt
  • Det hela hade enkelt lösts genom att lägga (policy) hinder för dessa bolag om återpublicering.
    Återpublicering är det inte frågan om (för Sveriges Radios poddar). Det tillåter vi inte. Spotify, Apple podcaster och andra stora tjänster använder samma flöde som du i AntennaPod (trevlig app för övrigt). På samma vis som vi inte ensidigt vill gynna kommersiella intressen, ska vi inte heller ensidigt missgynna dem. Eller, det är väl sådant som jag tror kommer att utredas i samband med kraven på en bedömning av hur vår närvaro på andra plattformar påverkar kommersiella aktörer på den svenska mediemarknaden.

    Missgynnas andra podd-producenter som Acast av vår närvaro, eller gynnas de när de lyssnare som tar del av P3 Historia i Spotify får tips om deras Historiepodden? 

    I vilken mån är det möjligt och lämpligt att innehåll som produceras med allmänna medel hjälper till att öka värdet av betaltjänster?

    Här har jag sammanställt lyssnares kritik om att delar av vårt utbud dras tillbaka från tredjepartsplattformar (och hur vi kommunicerar kring detta), både som en service för mina kolleger som behöver hantera denna fråga och som en service till kritiska lyssnare, så att ni inte behöver lägga tid på att formulera kritik vi redan har uppfattat:
    Lyssnares kritik mot att program blir "SR-exklusiva"

    Din kritik tycker jag att jag har fått med där, men om det är något du vill att jag kompletterar, så låt mig veta det.
    Annika Webbmaster
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.